wtorek, 10 marca 2015

Słodko, słono, pysznie

Zaczyna od przepisu SIOSTRY SZYJĄ

Przepis na babeczki szpinakowe:
4 jajka
0,5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki - użyłyśmy pełnoziarnistej
1 szklanka oleju
0,5 opakowania szpinaku w liściach
suszone pomidory pokrojone w kawałki ok 1 cm
4 łyżeczki proszku do pieczenia
ser żółty potarty, gorgonzola, feta, co dusza zapragnie:)
Trzeba dolać wody na moje oko 0,5 szklanki

na początek wyrabiamy ciasto i gdy już jest gotowe dodajemy suszone pomidory, szpinak i ser.
Pieczemy 30 minut, 180 stopni/ termoobieg

Przepis na babeczki owocowe:
4 jajka
0,5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki - użyłyśmy pełnoziarnistej
1 szklanka oleju
owoce mrożone (nasze prosto z ogródka mamy Dorotki)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Trzeba dolać wody na moje oko 0,5 szklanki

na początek wyrabiamy ciasto i gdy już jest gotowe dodajemy mrożone owoce w sezonie letnim tylko świeże:)
Pieczemy 30 minut, 180 stopni/ termoobieg

A jak było: smacznie, wesoło, twórczo, pracowicie i co najważniejsze RAZEM przygotowałyśmy kulinarne spotkanie.


Co daje wspólne gotowanie z dziećmi?

  • wspólna zabawa z rodzicem/opiekunem
  • nauka współdziałania, współodpowiedzialności (poprzez wspólne mieszanie i przesypywanie)
  • okazja do poznawania nowych smaków, dzięki czemu dieta dziecka staje się bardziej różnorodna
  • nauka zasad żywienia 
  • ćwiczenie wytrwałości i koncentracji
  • ROZWIJAMY  SAMODZIELNOŚĆ DZIECKA  I OKAZUJEMY, ŻE WAŻNA JEST DLA NAS JEGO POMOC


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz