Przepis na babeczki szpinakowe:
4 jajka
0,5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki - użyłyśmy pełnoziarnistej
1 szklanka oleju
0,5 opakowania szpinaku w liściach
suszone pomidory pokrojone w kawałki ok 1 cm
4 łyżeczki proszku do pieczenia
ser żółty potarty, gorgonzola, feta, co dusza zapragnie:)
Trzeba dolać wody na moje oko 0,5 szklanki
na początek wyrabiamy ciasto i gdy już jest gotowe dodajemy suszone pomidory, szpinak i ser.
Pieczemy 30 minut, 180 stopni/ termoobieg
Przepis na babeczki owocowe:
4 jajka
0,5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki - użyłyśmy pełnoziarnistej
1 szklanka oleju
owoce mrożone (nasze prosto z ogródka mamy Dorotki)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Trzeba dolać wody na moje oko 0,5 szklanki
na początek wyrabiamy ciasto i gdy już jest gotowe dodajemy mrożone owoce w sezonie letnim tylko świeże:)
Pieczemy 30 minut, 180 stopni/ termoobieg
A jak było: smacznie, wesoło, twórczo, pracowicie i co najważniejsze RAZEM przygotowałyśmy kulinarne spotkanie.
Co daje wspólne gotowanie z dziećmi?
- wspólna zabawa z rodzicem/opiekunem
- nauka współdziałania, współodpowiedzialności (poprzez wspólne mieszanie i przesypywanie)
- okazja do poznawania nowych smaków, dzięki czemu dieta dziecka staje się bardziej różnorodna
- nauka zasad żywienia
- ćwiczenie wytrwałości i koncentracji
- ROZWIJAMY SAMODZIELNOŚĆ DZIECKA I OKAZUJEMY, ŻE WAŻNA JEST DLA NAS JEGO POMOC
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz