NA ROZGRZEWKĘ ZALETY ZABAWY Z MASĄ SOLNĄ
1. Dzieci uwielbiają lepić. To ich naprawdę uspokaja i rozwija wyobraźnie.
2. Dzieci częściej niż dorośli poznają otoczenie za pomocą dotyku. Formowanie masy solnej przy użyciu palców, rąk i nadgarstków ułatwia przyswojenie takich pojęć, jak wielkość, ciężar i objętość.
3. Uczy znaczenia słów: duży, mały, długi, krótki, płaski, krągły, więcej, mniej. Wzbogaca słownictwo dotyczące kształtu, a także odcienia, barwy i faktury.
PRZEPIS NA MASĘ SOLNĄ
Potrzebujemy:
- 200 g maki (około 1 1/2 szklanki)
- 200 g soli (około 3/4 szklanki)
- 125 ml wody (1/2 szklanki)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Krok po kroku
1. Wszystkie składniki wyrobić razem na jednolitą masę, najłatwiej będzie to zrobić w misce. To ciekawa zabawa dla dzieci, na początku warto poprosić ich o pomoc.
2. Następnie z powstałej masy solnej tworzymy co podpowie nam wyobraźnia, można użyć również form od ciastek/ gotowych zestawów do zabawy z masą solną. Gdy chcemy, aby prace zawisły na choince, pamiętajmy o wcześniejszym zrobieni dziurki.
3.Po zakończeniu zabawy z masą solną, gotowe formy pozostawiamy do wyschnięcia. Aby uzyskać szybszy efekt pieczemy ciasto. Piecyk nastawiamy na ok 90 stopni, i wstawiamy ozdoby na około 25 minut (jeśli jest potrzeba zostawiamy dłużej i obserwujemy). Po upieczeniu i ostygnięciu do dekorowania możemy użyć np. farb, mazaków.
PRZEPIS NA DOMOWĄ WERSJĘ CIASTOLINY
4 szklanki zwykłej mąki
2 szklanki soli
8 łyżeczek proszku do pieczenia
4 szklanki wody (ewentualnie z dodatkiem barwnika spożywczego)
0,5 szklanki oleju do smażenia
Połączyć składniki w garnku. Mieszając, gotować na średnim ogniu, aż całość zgęstnieje na kulę. Wyłożyć na stolnicę. Gdy ostygnie, wyrobić. Ten rodzaj masy nadaje się do przechowywania w szczelnym pojemniku.
KORZYŚCI Z ZABAWY: wyrabia sprawność dłoni oraz koordynację obydwu rąk; jest to również okazja do nauki słów: objętość, kształt, wielkość. Lepienie masy uspokaja, skupia na czynności.
Udanej zabawy:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz